Γραφείο Διασύνδεσης - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γραφείο Διασύνδεσης

Γραφείο Διασύνδεσης - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Increase font size Decrease font size Default font size Skip to content

Στατιστικά Στοιχεία ...

Οι δράσεις μας μέχρι σήμερα με ....αριθμούς!

Τα Στατιστικά στοιχεία για το WebSite παρήχθησαν

 • 7306 επισκέψεις στο χώρο μας
 • 3128 διαφορετικοί επισκέπτες
 • 7759 χρήστες των υπηρεσιών μας
 • 18476 λόγοι επίσκεψης
 • 3540 απογραφικά δελτία αποφοίτων
 • 265 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

Πραγματοποιήθηκαν ...

 • 10 Ημέρες Καριέρας με 829 συμμετοχές αποφοίτων και 109 επιχειρήσεων
 • 50 ημερίδες με 1224 συμμετοχές
 • 129 ομαδικά σεμινάρια γενικής συμβουλευτικής/ επιχειρηματικότητας, με 1868 συμμετοχές

ΑΜΕΑ

 • 123 ομαδικά σεμινάρια μνημονικών τεχνικών με 465 συμμετοχές
 • 878 ατομικά ραντεβού με 921 συμμετοχές

Προβλήθηκαν από την ιστοσελίδα μας (2008-σήμερα)

 • 834 υποτροφίες-κληροδοτήματα
 • 556 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
 • 811 Θέσεις Εργασίας

 Σύλλογος Αποφοίτων ΓΠΑ

Εργασιακά Θέματα - Νομοθεσία Εκτύπωση E-mail

Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2012

 

Αποφοίτησες; Συγχαρητήρια!

Παρακάτω μπορείς να βρεις χρήσιμες πληροφορίες υπό την μορφή συχνών ερωτήσεων (FAQs) προκειμένου να εργαστείς ως γεωπόνος.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Πρέπει να εγγραφώ στο ΓΕΩΤΕΕ για να αποκτήσω την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματός μου;

2. Σε ποιους τομείς μπορώ να απασχοληθώ όταν αποφοιτήσω;

3. Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές του Γεωπόνου ανά τμήμα του ΓΠΑ;

4. Σε ποιους φορείς του Δημοσίου μπορώ να απασχοληθώ ως γεωπόνος για καθορισμένο χρονικό διάστημα;

5. Τι είναι το «Αγροτικό» ή αλλιώς «Πρακτική Άσκηση Αποφοίτων Γεωπόνων»;

6. Σε ποιους επαγγελματικούς συλλόγους μπορώ να εγγραφώ όταν αποφοιτήσω;

7. Πού μπορώ να βρω τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των γεωτεχνικών;

8. Είμαι αλλοδαπός φοιτητής. Μπορώ να εργαστώ στην Ελλάδα όταν αποφοιτήσω;


ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Πώς μπορώ να εκπονώ περιβαλλοντικές ή άλλες μελέτες και ποιες;

2. Μπορώ να εκπονώ έργα πρασίνου ως εργολήπτης;

3. Πώς μπορώ να αποκτήσω την άδεια άσκησης οινολόγου;

 

 

 


Γενικές Επαγγελματικές Πληροφορίες

1. Πρέπει να εγγραφώ στο ΓΕΩΤΕΕ για να αποκτήσω την Αναγγελία Έναρξης Επαγγέλματος;

Σύμφωνα με το νόμο Ν. 1474/84 - ΦΕΚ 128 Α, είναι υποχρεωτικό για τους πτυχιούχους ανωτάτων γεωπονικών τμημάτων που έχουν την ελληνική ιθαγένεια και επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.). Για την εγγραφή και την Αναγγελία Έναρξης Επαγγέλματος, μπορείς να βρεις όλες τις απαραίτητες αιτήσεις στην ιστοσελίδα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Επιστροφή

2. Σε ποιους τομείς μπορώ να απασχοληθώ όταν αποφοιτήσω;


Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 / 29.12.2000) και φέρει τον τίτλο «Άσκηση επαγγέλματος του γεωτεχνικού» καθορίζονται οι τομείς στους οποίους εφεξής μπορούν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι γεωπόνοι.

Ενδεικτικά:

Στο Δημόσιο τομέα μπορείς να απασχοληθείς σε:

 • Διάφορα υπουργεία και κυρίως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
 • Περιφέρειες
 • Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Ο.Τ.Α Ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα
 • Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και στην
 • Εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δημόσια ή και ιδιωτική) και Ακαδημαϊκός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στον Ιδιωτικό τομέα μπορείς να απασχοληθείς ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιωτικός υπάλληλος σε πολλούς τομείς όπως αναφέρονται στο Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 / 29.12.2000) που προαναφέρθηκε.

Επιστροφή

 

3. Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές του Γεωπόνου ανά τμήμα του ΓΠΑ;

Μετά την αποφοίτησή σου από κάποιο τμήμα του ΓΠΑ παίρνεις πτυχίο Γεωπόνου. Ωστόσο, οι επαγγελματικές σου προοπτικές διαφέρουν ανάλογα με το τμήμα από το οποίο αποφοίτησες. Κάνε κλικ παρακάτω στο τμήμα που σε αφορά για να βρεις περισσότερες πληροφορίες:

 

Επιστροφή

 

4. Σε ποιους φορείς του Δημοσίου μπορώ να απασχοληθώ ως γεωπόνος για καθορισμένο χρονικό διάστημα;

α. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.&Τ.)

 • μέσω Πρακτικής Άσκησης (Αγροτικό)

Περισσότερες πληροφορίες για το Αγροτικό μπορείς να βρεις στην επόμενη ερώτηση.

 • μέσω Προγράμματος Δακοκτονίας

Η έγκριση των θέσεων των τομεαρχών/γεωπόνων ανά Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της κάθε Νομαρχίας δίνεται από το ΥΠ.Α.Α.&Τ. Η κάθε προκήρυξη ανακοινώνεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών ξεχωριστά αλλά κατά την ίδια χρονική περίοδο, συνήθως το μήνα Μάιο.

β. Στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.)

Η προκήρυξη για τις εκτιμήσεις ανακοινώνεται συνήθως μία φορά το χρόνο από την Κεντρική Υπηρεσία ΕΛ.Γ.Α. Σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν μπορείς να εργαστείς στα κατά τόπους παραρτήματα του ΕΛ.Γ.Α., ανά νομό της χώρας, από όπου και μπορείς να προμηθευτείς τις σχετικές αιτήσεις.

γ. Σε λοιπούς φορείς που εποπτεύονται από το ΥΠ.Α.Α.&Τ, όπως π.χ. στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος ΕΛ.Ο.Γ., στα Κέντρα Ελέγχου Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων (ΚΕ.Π.Υ.ΕΛ.), στα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου, κ.α.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω φορείς αναφέρονται ενδεικτικά. Η δυνατότητα απασχόλησης γεωπόνων σε αυτούς εξαρτάται από τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά και τις αποφάσεις των φορέων για τον τρόπο κάλυψής τους.

 

Επιστροφή

 

5. Τι είναι το «Αγροτικό» ή αλλιώς «Πρακτική Άσκηση Αποφοίτων Γεωπόνων»;

Το Αγροτικό είναι η δυνατότητα εργασίας των γεωπόνων σε διάφορους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου φορέα. Την αναλυτική προκήρυξη που ανακοινώνεται συνήθως τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου κάθε χρόνο, μπορείς να τη βρεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (www.minagric.gr).

Σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 4α του Ν.2538/97, όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με το άρθρο 3 του Ν.2732/99 η υπηρεσία για λόγους πρακτικής άσκησης των αποφοίτων Γεωπονικών Σχολών είναι προαιρετική.

Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι, που έχουν την ελληνική ιθαγένεια, μπορούν να υπηρετήσουν για δώδεκα (12) μήνες σε υπηρεσιακές μονάδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, των Περιφερειών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σε Συνεταιριστικές Οργανώσεις, καθώς και σε νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας, ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα.

Κάθε απόφοιτος έχει δικαίωμα αίτησης για το «Αγροτικό» τρία χρόνια από το χρόνο απόκτησης του πτυχίου του, εκτός αν μεσολαβήσουν μεταπτυχιακές σπουδές, οπότε παίρνει παράταση.

Η αμοιβή καθορίζεται με βάση τις διατάξεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου.

Τα βασικά δικαιολογητικά είναι το πτυχίο, η άδεια άσκησης επαγγέλματος, πιστοποιητικό δήμου κα (στην προκήρυξη υπάρχουν αναλυτικά) και η αίτηση γίνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων συνήθως μέχρι μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο, αλλά τα αποτελέσματα δημοσιεύονται τον Οκτώβριο.

 

Επιστροφή

 

6. Σε ποιους επαγγελματικούς συλλόγους μπορώ να εγγραφώ όταν αποφοιτήσω;

Κατ’ επιλογή μπορείς να γίνεις μέλος σε Γεωτεχνικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται είτε σε επίπεδο νομού-περιφέρειας είτε σε επίπεδο επαγγελματικής δραστηριότητας.

Στοιχεία για γεωπονικούς συλλόγους μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα του ΓΕΩΤΕΕ (www.geotee.gr).

Ως απόφοιτος του Πανεπιστημίου μας μπορείς επίσης να γραφτείς στο Σύλλογο Αποφοίτων του Γ.Π.Α.

 

Επιστροφή

 

7. Πού μπορώ να βρω τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των γεωτεχνικών;

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που αφορούν Γεωπόνους (εφόσον υπάρχουν), βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΓΕΩΤΕΕ στο πεδίο «Επαγγελματικά Θέματα».

 

Επιστροφή

 

8. Είμαι αλλοδαπός φοιτητής. Μπορώ να εργαστώ στην Ελλάδα όταν αποφοιτήσω;

Οι προϋποθέσεις για εργασία ενός αλλοδαπού στην Ελλάδα καθορίζονται από το Ν.3386/2005, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις – συμπληρώσεις που προέκυψαν μεταγενέστερα από τους Νόμους : Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ Α΄ 57). Ν. 3536/2007 (ΦΕΚ Α΄ 42) , Ν. 3613/2007 (ΦΕΚ Α΄ 263) ,Ν.3731/2008 (ΦΕΚ Α΄ 263) , Ν. 3772/2009 (ΦΕΚ Α΄- 112, Ν.3875/2010 (ΦΕΚ Α΄ - 158), N.3879/2010(ΦΕΚ Α-163), Ν.3900/2010 (ΦΕΚ Α-213/17.12.2010), Ν.3907/2011(ΦΕΚ Α-7/26.01.2011) Ν.3938/2011 (ΦΕΚ Α-61), Ν.4018/2011 (ΦΕΚ Α-215), Ν.4052/2012, Ν.4071/2012, Ν.4075/2012 (ΦΕΚ Α-89/11.04.2012).

Συνοπτικά μπορεί να αναφερθεί ότι προκειμένου να εργαστεί στην Ελλάδα ένας αλλοδαπός φοιτητής που δεν προέρχεται από χώρα μέλος της ΕΕ, απαιτείται να διαθέτει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία. Προϋπόθεση είναι η θεώρηση εισόδου για την παροχή εξαρτημένης εργασίας στην Ελλάδα (γίνεται στην Ελληνική Προξενική Αρχή της χώρας προέλευσης του αλλοδαπού) για ορισμένο είδος απασχόλησης, αφού προηγουμένως έχει συνάψει σύμβαση εργασίας από την οποία προκύπτει ότι η αμοιβή του είναι ίση, τουλάχιστον, με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη.

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να γνωρίζεις ότι:

 • Η αρχική άδεια για εξαρτημένη εργασία έχει διάρκεια ενός έτους.
 • Επιτρέπεται η σύναψη σύμβασης εργασίας με άλλο εργοδότη κατά την διάρκεια ισχύος της αρχικής άδειας διαμονής με την προϋπόθεση ότι δεν επέρχεται μεταβολή της ειδικότητας, καθώς και του ασφαλιστικού φορέα.
 • Επιτρέπεται η εργασία σε άλλο νομό μετά την πάροδο ενός έτους από την χορήγηση της αρχικής άδειας εφόσον έχει λυθεί η προηγούμενη εργασιακή σχέση και έχει συναφθεί νέα σύμβαση εργασίας με εργοδότη σε άλλο νομό.
 • Για την ανανέωση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία πρέπει, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών πριν από την λήξη της, να κατατεθούν στον δήμο ή στην κοινότητα του τόπου κατοικίας ή διαμονής και δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτει η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων και η πραγματοποίηση ελάχιστου αριθμού ημερομισθίων στον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Η ανανέωση της άδειας διαμονής ισχύει για δύο χρόνια.
 • Μετά την πάροδο ενός έτους από την χορήγηση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία, επιτρέπεται η διετής ανανέωση της άδεια διαμονής για την παροχή υπηρεσιών ή έργου, εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις και έχει πραγματοποιηθεί ελάχιστος αριθμός ημερομισθίων στον οικείο ασφαλιστικό φορέα.
 • Υπήκοοι τρίτων χωρών, που έχουν λάβει άδεια διαμονής για λόγους σπουδών, επιτρέπεται να εργάζονται μόνο με καθεστώς μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τους όρους της οικείας νομοθεσίας.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για αλλοδαπούς που προέρχονται από χώρες μέλη της ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή η είσοδος στην Ελλάδα προς αναζήτηση εργασίας είναι ελεύθερη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 106/2007 (ΦΕΚ 135/Α/21.6.2007) «Ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή στην ελληνική επικράτεια των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με τις τροποποιήσεις – συμπληρώσεις που επήλθαν μεταγενέστερα από το Ν.4071/2012. Ο αλλοδαπός που προέρχεται από κράτος – μέλος της ΕΕ μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να εργάζεται.

 

Επιστροφή

 

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


1. Πώς μπορώ να εκπονώ περιβαλλοντικές ή άλλες μελέτες και ποιες;

Μπορείς αφού λάβεις την ιδιότητα του Γεωπόνου Μελετητή μετά από χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) χρόνων από τη λήψη του πτυχίου του. Μετά την εγγραφή σου στο Μητρώο Μελετητών, η οποία πραγματοποιείται μετά τη συμπλήρωση και κατάθεση των απαραιτήτων δικαιολογητικών που προμηθεύεσαι από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. ( http://www.ypexd15.gr/) γίνεσαι μελετητής με πτυχίο Α΄ τάξης.

Μετά τη λήψη του μελετητικού σου πτυχίου μπορείς να συμμετέχεις σε δημοπρασίες και να αναλαμβάνεις και να εκπονείς μελέτες και προκηρύξεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών των νομών, ΤΥΔΚ) αφού δημοσιευθούν στο ενημερωτικό Δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).

Έχουν θεσπιστεί 27 κατηγορίες μελετών, σύμφωνα με το Π.Δ. 541/78. Οι Γεωπόνοι μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο από τις κατηγορίες που ακολουθούν:

Κατ. 22 - Εδαφολογικές Μελέτες και Έρευνες

Κατ. 23 - Γεωργικές Μελέτες (Γεωργοοικονομικές - Γεωργοτεχνικές Εγγείων Βελτιώσεων,   Γεωργο-κτηνοτροφικές, Προγραμματισμού, Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων)

Κατ. 25 - Μελέτες Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και Έργων Πρασίνου

Κατ. 27 - Μελέτες Περιβαλλοντικές

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να αναζητήσεις στον δικτυακό τόπο της Ένωσης Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδας - Συμβούλων Επιχειρήσεων: (www.geoponoimeletites.gr)

 

Επιστροφή

 

2. Μπορώ να εκπονώ έργα πρασίνου ως εργολήπτης;

Για να μπορείς να εκπονείς έργα πρασίνου πρέπει να λάβεις την ιδιότητα του Γεωπόνου Εργολήπτη αφού έχει περάσει χρονικό διάστημα τριών (3) χρόνων από τη λήψη του πτυχίου σου.

Εργολήπτης με πτυχίο Α΄ τάξης γίνεσαι μετά την εγγραφή σου στο Μητρώο Κατασκευαστών, η οποία πραγματοποιείται μετά τη συμπλήρωση και κατάθεση των απαραιτήτων δικαιολογητικών που προμηθεύεσαι από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. ή ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Δεν είναι δυνατόν το ίδιο πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα τις ιδιότητες του μελετητή και του εργολήπτη.

 

Επιστροφή

 

3. Πώς μπορώ να αποκτήσω την άδεια άσκησης οινολόγου;

Άδεια Άσκησης Οινολόγου μπορείς να αποκτήσεις μόνο αν είσαι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και εάν και εφόσον έχεις παρακολουθήσει το υποχρεωτικό μάθημα ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι του Οδηγού Σπουδών του (το ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ είναι μάθημα επιλογής). Συνεπώς όλοι οι απόφοιτοι του Τμήματος ΕΤΤ μπορούν να προμηθευτούν αυτή την άδεια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στη Γραμματεία του τμήματος ΕΤΤ. και στην Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων, ΠΑΝΕΠΟ, (http://www.panepo.gr/index.htm).

 

Επιστροφή

 

 

 

 

 

Ανακοίνωση

Από τον Σεπτέμβριο 2016 και στο εξής μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τρέχοντα νέα/εκδηλώσεις από την επίσημη σελίδα του Γραφείου στο Facebook

Βρείτε μας στο Facebook

Γραφείο Διασύνδεσης ΓΠΑ στο Facebook

01 ISO_9001_2008_small

ΕΣΠΑ
epeaek_old
Copyright © 2005 - 2018 Γραφείο Διασύνδεσης - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Designed by JoomlArt.com Our site is valid CSS Our site is valid XHTML 1.0 Transitional